Sınavlara Hazırlanan Öğrencinin Uyku Düzeni Nasıl Olmalıdır?

28.11.2023
111
Sınavlara Hazırlanan Öğrencinin Uyku Düzeni Nasıl Olmalıdır?

Sınavlara Hazırlanan Öğrencinin Uyku Düzeni Nasıl Olmalıdır?

Sınavlara Hazırlanan Öğrencinin Uyku Düzeni Nasıl Olmalıdır? hazırlanırken her öğrencinin uyku ihtiyacının farklı olduğunu da söylemeliyim.  Bazı öğrenciler daha az uykudan daha fazla enerjiye sahip olurken bazıları daha fazla uykuya ihtiyaç duyabilir. Öğrenciler kendilerine uygun bir uyku zaman aralığı belirlemeli ve onu aşmamaya gayret etmelidir.

Çok az veya çok fazla uyku ne sağlıklı ne de sağlıklıdır. Sınavlara hazırlanan öğrencilerin günde en az 7-8 saat uyuması gerekmektedir. Uyku süresinin 6 saatten az, 8-9 saatten fazla olmamasına dikkat edin. Yapılan araştırmalara göre günde 6 saatten az uyumak vücudun kortizol adı verilen stres hormonunun fazlasını salgılamasına neden oluyor.

Bu hormon olumsuz düşünceleri artıran bir hormondur. Etkili ders çalışma süresi her öğrenci için farklıdır. Bazı öğrenciler akşam ders çalışmaktan daha çok faydalanırken, bazıları akşam ders çalışmakta zorlanabilir.

Bu nedenle her öğrencinin kendini tanıması ve kendi planını yapması gerekir. Öğrencilerin uyku süresi ile ders çalışma süresi çakışmamalıdır. Öğrenciler tatillerde daha fazla uyuma eğilimindedir.

Sınav Zamanında Uykunun Nasıl Bir Önemi Vardır?

Uykunun bu aşamasında beynin farklı bölümlerinin etkileşime girmesi çok önemlidir. Hızlı öğrenmeyle ilişkili hipokampal bölge, neokortikal bölgelerle sürekli iletişim halindedir ve böylece uzun süreli hafızayı geliştirir. Yani yeni bir kelime öğrendiğimizde, hipokampus beyne ilk kodlamayı yaptığında, neokortikal alanların bu bilgiyi pekiştirecek ve modelleme yoluyla diğer bilgilere bağlayacak şekilde çalışması gerekir.

Hipokampus ve neokorteks arasındaki bu bağlantı içinde beyin aktivitesini gösteren çok sayıda üç saniyelik uyku iğciği (dalga desenleri) bulunur. Öyle görünüyor ki, bu iğciklerin sayısı ne kadar fazla olursa (yeni bilgilerin eski bilgilerle ilişkilendirildiğini gösterir), bilgi takviyesi de o kadar güçlü olur.

Genetik faktörler sayılarını belirler. Ayrıca ne zaman yatıp uyanacağımızı belirleyen vücut saatimizde genetik faktörler de önemlidir. Öğrenme ve anlama potansiyelimizin tamamını gerçekleştirmek için vücudumuzdaki bu doğal döngülerle uyum içinde olmamız gerekir.

Sınav Zamanında Beslenme Nasıl Yapılmalıdır?

Beslenme rutini oluştururken 3 ana, 2 ya da 3 ara öğün oluşturulması tavsiye edilir. Beyin için sağlıklı besin takviyeleri alınması da fayda sağlar.

Üniversite sınavına girecek olan adayların hem sınavdan önce hem de sınav esnasında başta çikolata olmak üzere tatlandırıcı içeren gıdalardan uzak durması gerekir. Bu gibi gıdalar, vücut direncini düşürür ve sağlığı olumsuz yönde etkiler. Bunun yanı sıra sınav döneminde enerji seviyesini yükseltmek için öneriler de oldukça merak edilen konular arasında yer alır.

İlk olarak sınavın olduğu sabah kahvaltı yapmak oldukça önemlidir. Kahvaltı rutini sayesinde beynin enerji ihtiyacı karşılanır. Sınavdan önceki süreçte beslenmek için haftada 1 ya da 2 gün balık tüketilmesi oldukça faydalıdır. Ayrıca beslenme rutinine ceviz ve fındık gibi faydalı atıştırmalıklar eklenmesi gerekir.

Özel derslerimizle İlgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

İletişim Numaramız : 0531 521 26 01

Whatsapp Hattımızdan Kursumuzla Buradan İrtibat Kurabilirsiniz.

     

    Ziyaretçi Yorumları

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

    Bir Yorum Yazın

    error: Content is protected !!
    ×

    Hello!

    Click one of our contacts below to chat on WhatsApp

    × Whatsapp Mesaj